Egyszerű, gyors fehér kenyér

A recept tulajdonképpen Limara egyik receptjének a lebutítása. Néhány dolog nem volt itthon az összetevők közül, ezért voltam kénytelen még az övénél is egyszerűbben készíteni.

Hozzávalók:

500 g fehér liszt
2,5 dkg élesztő
2 evőkanál olaj
2 kávéskanál só
kb. 300 ml langyos víz

A langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd az összes hozzávalót összedagasztjuk.
Hagyjuk duplájára kelni, majd megformázzuk. Egy vágólapra, vagy gyúrótáblára tesszük a tésztát és a tenyerünkkel ellapítjuk.
Ezután a két rövidebb oldalánál a sarkokat behajtjuk, és feltekerjük a tésztát. Kicsit megformázzuk, hogy kenyér formája legyen és egy sütőpapírral bélelt tűzálló tálba, vagy tepsibe tesszük.
Egy éles késsel három helyen bevágjuk a tészta tetejét, és kelni hagyjuk, még kb. fél órát.
Ezután a tálat HIDEG sütőbe tesszük, és 200 fokra állítjuk a hőmérsékletet. A sütőbe alulra egy tűzálló edénybe vizet teszünk.
Kb. 45-50 perc alatt kész lesz a kenyerünk. Ekkor lehet tűpróbát végezni, majd a sütőből kivéve meg kell locsolni hideg vízzel a tetejét.
A kelesztés vége előtt 1-2 perccel lehet a tésztához tenni tökmagot, napraforgót, lenmagot,stb.
Általában repceolajjal szoktam készíteni, de legutóbb olivaolajat tettem bele:-)
A mellékelt képen a legutóbbi, 1 kg lisztből készült kenyér látható.
TIPP: a kenyér nagyon jól -vagy talán legjobban- hűtőben, nylonzacskóba csomagolva áll el!